Niet alleen het werk, maar ook de persoonlijkheden van de Russische dichters hebben hun tijdgenoten en de latere generaties beïnvloed. Uitgesproken als zij waren, kunnen zij voor de hedendaagse lezer nog altijd inspirerend zijn. Zie hieronder de namen van de dichters wiens poëzie en levensloop tijdens de voordrachten worden belicht.

 

Aleksander Poesjkin

[1799-1837]

“De zon van de Russische poëzie”, Ruslands meest veelzijdige dichter. Enkele verrassende, niet eerder vertaalde lange gedichten, waaronder een griezelverhaal...
*Is het altijd kommer en kwel in de Russische literatuur en zo ja, waarom? Poesjkin weet raad.

Fjodor Tjoettsjev

[1803-1873]

Die zijn hele leven schipperde tussen dichterschap en politieke ambities, tussen vrouw en mâitresse. Diepgang en dramatische spanning zijn kenmerkend voor zijn verzen.

 

Aleksej Tolstoj

[1803-1873]

Geliefd bij liedschrijvers om de lichte toets en de prachtige klank. Tevens een van de bedenkers van Kozma Proetkov, Ruslands meest onzinnige dichter, die de stelling “men kan het onomvatbare niet omvatten” poneerde.

 

Aleksander Blok

[1880-1921]

Mooi, door zijn veelal vrouwelijke lezers aanbeden, doch met zijn verfijnde gestel niet tegen de bizarre metamorfose bestand waaraan Rusland in zijn tijd werd onderworpen.

 

Nikolaj Goemiljov

[1886-1921]

Zeevaarder, schutter en dichter wilde hij zijn, en wel in die volgorde. Hij had de eer, de jonge Achmatova tot vrouw te nemen en haar te introduceren in de literaire kringen van St-Petersburg.

 

Anna Achmatova

[1889-1966]

Decennialang een icoon in Rusland, aanvankelijk om haar bijzondere lyriek en exotische schoonheid, vervolgens als “koningin in ballingschap” nadat haar werk niet meer uitgegeven werd.

 

Osip Mandelstam

[1891-1838]

Degenen die moeite doen om zijn cryptische gedichten te ontcijferen worden beloond: de barokke rijkdom en muzikaliteit van zijn poëzie zijn weergaloos.
Door een bijtende satire op Stalin werd Mandelstam naar de strafkampen gestuurd. Pas jaren later mocht zijn vrouw Nadezjda vernemen waar en wanneer haar man was gestorven. Haar aangrijpend relaas van haar leven met en zonder Mandelstam is in brede kring bekend.

 

Boris Pasternak

[1890-1960]

 

Een kleurrijk, gepassioneerd dichter. De meeste verschrikkingen van het Stalinregime bleven hem bespaard, maar door de illegale druk van Dokter Zjivago raakte hij alsnog uit de gratie.

 

Marina Tsvetajeva

[1892-1941]

Nooit zou deze eigenzinnige vrouw gratie verlenen aan halfslachtigheid, “mantel der liefde”, “goed fatsoen”. Zij legde alle gevoelens bloot en deed er nog een schepje bovenop. Een der grootste dichters van de vorige eeuw.

 

Aleksander Galitsj

[1918-1977]

Galitsj schreef brave filmscenario’s en toneelstukken, waar hij riant van leefde. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en zijn ware gedachten en gevoelens vonden uitdrukking in felle satirische liederen. Hiervoor werd Galitsj in 1970 het land uitgezet.

 

Boelat Okoedzjava

[1924-1997]

Een Russische Georgiër, bijzonder populair in de linkse kringen van het Sovjetunie. Zijn chansons doen het ook zonder vertaling goed (vooral in Frankrijk), maar kunnen ook in het Nederlands worden uitgevoerd. De teksten zijn het meer dan waard!

 

Bella Achmadoelina

[1937-2010]

Meesterlijke verzen die fijnzinnige en originele gedachten verwoorden.
Hoewel maatschappelijke ontwikkelingen geen onderwerp zijn van haar poëzie trad zij op cruciale momenten tegen onrecht en vervolgingen op.

 

Vera Pavlova

[1962]

 

Van huis uit musicologe, nu een van de meest gewaardeerde hedendaagse Russische dichters. Weet steeds woorden te vinden voor gevoelens en impulsen die voorheen onbeschrijflijk werden gewaand.

Georgische poëzie

[XII-XX]

Van Roestaveli tot Tabidze, een introductie tot de Georgische poëzie die vele bijzondere stemmen rijk is.